Antioxidant Activity of Strawberry Leaf Infusion (Fragaria x ananas) Using The DPPH (1,1-Difenil-2-Pikrilhidrazil) Method

  • Ika Maruya Kusuma ISTN
  • Yayah Siti Djuhariah Fakultas Farmasi, ISTN
  • Ika Pusma Desi Fakultas Farmasi, ISTN

Abstract

Antioxidant activity in strawberry leaves comes from flavonoid compounds. This study aims to determine the antioxidant activity of strawberry leaf infusion which was tested using the DPPH method. The leaves were dried, powdered, made infusion with water solvent, then tested for phytochemical screening. Then testing the antioxidant activity with the DPPH method to get the IC50 value. The results showed that strawberry leaf infusion had strong antioxidant activity with an IC50 value of 69.455 ppm and contained secondary metabolites of alkaloids, saponins, flavonoids, tannins, steroids/triterpenoids.

References

Bahriul, P., Nurdin, R., & Anang, W. (2014). Uji Aktivitas Antioksidan Daun Salam (Syzygium polyanthum) dengan Menggunakan 1,1-Difenil-2-Pikrilhidrazil. Jurnal Akademika Kimia, 3(3), 143-149.
Departemen Kesehatan RI. (1989). Material Medika Indonesia. Jilid V. Departeman Keseharan RI Jakarta. 141-145
Diachanty, S., Nurjanah., Abdulah, A. (2017). Aktivitas Antioksidan Berbagai Jenis Rumput Laut Coklat Dari Perairan Kepulauan Seribu. JPHPI, 20(2), 305-318
Duru, M. (2013). Effects of dietary strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) leaf powder on egg yield, quality and egg yolk cholesterol in laying hens. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11 (2): 477-480
Feisal, H. (2019). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Buah Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) Dengan Metode DPPH (1,1- difenil-2-pikrilhidrazil) dan Metode ABTS (2,2-azinobis-(3-Ethylbenzothiazoline-6-Sulfonic Acid). Regional Development Industry & Health Science, Technology and Art of Life, 1-5
Indranila dan Ulfah. (2015). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Karika (Carica Pubescens) Dengan Metode Dpph Beserta Identifikasi Senyawa Alkaloid, Fenol Dan Flavonoid . Prosiding Seminar Nasional Peluang Herbal Sebagai Alternatif Medicine Tahun 2015, 110-115. SBN: 978-602-19556-2-8
Inggrid, M., & Santoso, H. (2015). Aktivitas Antioksidan dan Senyawa Bioaktif dalam Buah Stroberi. Lembaga Penelitian Pengabdian Masyarakat Universitas Katolik Parahyangan.
Kristiningrum, N. (2018). Studi Aktivitas Kombinasi Ekstrak Etanol Daun Mangga Bachang (Mangifera feotida L.) dan Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.). Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Saintek III, 2527-533X, 40-46.
Kusumawardhani, E. (2018). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol 96% Daun Merah dan Daun Hijau Tanaman Pucuk Merah (Syzygium myrtifolium walp) terhadap Bakteri P. acnes. Skripsi. Jakarta: Institut Sains dan Teknologi Nasional.
Kusuma, I.M., Veryanti, P. R., Chairunnisa, B. (2020). AktivitasAntioksidan dari Ekstrak Metanol Buah Kawista (Limonia acidissima) dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). Sainstech Farma, 13 (2), 60-65
Leksono, W.B., Pramesti, R., Santosa, G.W., & Setyati, W.A. (2018). Jenis Pelarut Metanol Dan N-Heksana Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Rumput Laut Gelidium sp. Dari Pantai Drini Gunungkidul-Yogyakarta. Jurnal Kelautan Tropis, 21(1), 9-16.
Mardiahmuraina, Catherina, M., Audifa, A. Lisnawati., Dyah, P., Dina, R. (2017). Penentuan Aktivitas Antioksidan dari Ekstrak Kulit Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) dengan Metode DPPH. Jurnal Farmascience, 4(2), 147-154.
Maulana, F., Marsiati, H., Arsyad, M. (2023). Uji Antioksidan Kopi Robusta (Coffea canephora), Buah Stroberi (Fragaria x annanasa), dan Kombinasi Keduanya dengan Berbagai Pelarut. Jurnal Analis Kesehatan Klinikal Sains, 11 (1): 61-70
Risfianty, D.K., Indrawati. (2020). Perbedaan kadar Tanin pada Infusa daun Asam Jawa (Tamarindus indica L.) dengan Metoda Spektrofotometer UV-Vis. Lombok Journal of Science (LJS), 2 (3), 1-7
Rustiah, Waodeh., & Umriani, Nur. (2018). Uji Aktivitas Antioksidan dari Ekstrak Buah Kawista (Limonia acidissima L.) Menggunakan Spektrofotometer Uv-Vis. Jurnal Indo. J. Chem. Res., 6(1), 22-25
Salim, R., & Maiza, W. (2016). Aktivitas Antioksidan Infusa Daun Bayam Merah (Amaranthus tricolor L.) dengan Menggunakan Metode DPPH (1,1-Difenil-2-Pikrilhidrazil). Jurnal Akademi Farmasi Prayoga, 1(1), 13-18.
Sangi, Meiske., Momuat, Lidya., Kumaunang. (2012). Uji Toksisitas dan Skrining Fitokimia Tepung Gabah Pelepah Aren (Arenga pinnata). Jurnal Ilmiah Sains, 12(2), 127-133
Solikhah, R., Purwantoyo., Rudyatmi, E. (2019). Aktivitas Antioksidan dan Kadar Klorofil Kultivar Singkong di daerah Wonosobo. Journal of Biology, 8(1), 86-95
Vifta, R., Advistasari, Y. (2018). Skrining Fitokimia, Karakterisasi, dan Penentuan Kadar Flavonoid Total Ekstrak dan Fraksi-Fraksi Buah Parijoto (Medinilla speciosa B.). Prosiding Seminar Nasional Unimus, 1, 8-14
Widyastuti, W., Kusuma, A., Nurlaili, N., Sukmawati, F. (2016). Aktivitas Antioksidan dan Tabir Surya Ekstrak Etanol Daun Stroberi (Fragaria x ananassa A.N. Duchesne). Jurnal Sains Farmasi & Klinis , 3(1), 19-24.
Published
2023-08-22
How to Cite
Kusuma, I., Djuhariah, Y., & Desi, I. (2023). Antioxidant Activity of Strawberry Leaf Infusion (Fragaria x ananas) Using The DPPH (1,1-Difenil-2-Pikrilhidrazil) Method. Sainstech Farma: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 16(2), 109-113. https://doi.org/https://doi.org/10.37277/sfj.v16i2.1630