Analysis of Rhodamine B Levels in Blush On Circulating Via Online Shops Using the TLC Method and UV-Vis Spectrophotometry

  • Devi Ananda Putri Program Studi Farmasi, Universitas Sahid Surakarta
  • Fadilah Qonitah Program Studi Farmasi, Universitas Sahid Surakarta
  • Ahwan Ahwan Program Studi Farmasi, Universitas Sahid Surakarta

Abstract

Rhodamine B is a synthetic dye used as a paper and textile dye. Rhodamine B is often misused as a dye in cosmetic preparations, one of which is blush on. Long-term use of Rhodamine B in cosmetic preparations will result in cancer and impaired liver function. If exposed to large amounts of Rhodamine B, acute symptoms of poisoning will occur within a short time. This study aims to analyze whether blush on sold through online shops in the Surakarta area contains Rhodamin B. Analysis of Rhodamine B levels used 11 blush on samples purchased through online shops including Shopee, Lazada and Tokopedia. The testing method is carried out with two tests, namely qualitative and quantitative tests. The qualitative test uses Thin Layer Chromatography (TLC) and the quantitative test uses the UV-Vis Spectrophotometry method. Based on the results of research analysis of Rhodamine B levels in blush on sold through online shops in the Surakarta area, of the 11 samples tested, there were 2 blush on samples that were declared positive for containing Rhodamine B, namely sample A and sample C. The respective levels of Rhodamine B in sample A amounted to 797.8 ± 0.92 µg/mL, while sample C was 1,047.20 ± 1.16 µg/mL. In this study it can be concluded that there are 2 blush samples that do not meet the requirements of the Regulation of the Minister of Health of the Republic of Indonesia No.722/Menkes/Per/IX/1998 and the Director General of Drug and Food Control No.00386/C/SK/II/1990.

References

Ananda, R. W., Kristiningrum, N., & Retnaningtiyas, Y. (2014). Validasi dan Penetapan Kadar Rhodamin B pada Lipstick yang Beredar Di Sekitar Universitas Jember dengan Metode KLT-Densitometri. E-Jurnal Pustaka Kesehatan, 2(1), 105–110.
Arfina. (2012). Analisis Kandungan Rhodamin B pada Kosmetik Perona Pipi yang Beredar Di Pasar Tradisional Kota Makassar. Skripsi, Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar, Makassar.
Arisanti, U. (2019). Identifikasi Dan Penetapan Kadar Rhodamin B dalam Sediaan Kosmetik Perona Pipi Di Pasar Bandarjo Kecamatan Ungaran Kabupaten Semarang. Thesis D4, Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Ngudi Waluyo, Semarang.
Berliani, J. R., & Hadi, S. (2019). Analisis Kandungan Zat Warna Rhodamin B pada Kosmetika Pewarna Rambut yang Beredar di Kota Surakarta. Universitas Sebelas Maret, Surakarta.
BPOM, RI. (2008). Public Warning/ Peringatan Nomor KH.00.01.432.6147 Tentang Kosmetik Mengandung Bahan Berbahaya Dan Zat Warna Yang Dilarang. Jakarta: BPOM.
BPOM, RI. (2015). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan RI No. 18 Tahun 2015 tentang Persyaratan Teknis Bahan Kosmetik. Jakarta: BPOM.
BPOM, RI. (2019). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan RI No. HK.00.05.4.1745 Tentang Kosmetik. Jakarta: BPOM.
Depkes, RI. (2014). Farmakope Indonesia. (V ed.). Jakarta: Ditjen BPOM.
Fajriani, N., Kurniawan, H., & Nugraha, F. (2022). Identifikasi Pewarna Rhodamin B Pada Lipstik dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis (KLT). Journal Syifa Sciences and Clinical Research (JSSCR), 4(3), 671-678.
Harmita. (2004). Petunjuk Pelaksanaan Validasi Metode dan Cara Perhitungannya. Majalah Ilmu Kefarmasian. 1(3), 117-135.
Hikmawati, F. (2017). Metode Penelitian. Depok: PT. Rajagrafindo Persada.
Husni, H. K., Indrijati, H. (2014). Pengaruh Komparasi Sosial Pada Model Dalam Iklan Kecantikan di Telavisi Terhadap Body Image Remaja Putri Yang Obesitas. Jurnal Psikolog Pendidikan dan Perkembangan, 3(3), 207-212.
Jusnita, N., & Nandu, L. S. (2016). Identifikasi Rhodamin B pada Sediaan Lipstik yang Beredar di Pasar Jakarta Utara dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Indonesia Natural Research Pharmaceutical Journal, 1(2), 1-9.
Khairunnisa, A. M., Suciati, Y., Suseno, D., Roswiem, A. P., Qomariyah, & Arsyad, M. (2022). Kandungan Pewarna Rhodamin B pada Kerupuk Berwarna Merah Yang Beredar di Pasar Tradisional Rawasari Cempaka Putih dan Tinjauannya dalam Pandangan Islam. Cerdika: Jurnal Ilmiah Indonesia, 2(9), 743-751.
Khamid, M. N., & Christy. (2019). Analisis Rhodamin B Pada Lipstik yang Beredar Di Pasar Boyolali dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis (KLT) dan Spektrofotometri Visibel. Jurnal Ilmu Kesehatan STIKes Duta Gama Klaten, 11(1), 39-47.
Komarudin, D., Fauziah, S., & Pramintari, R. (2019). Analisis Rhodamin B pada Sediaan Lipstik dan Perona Mata secara Kromatografi Cair Kinerja Tinggi. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 18(3), 88-92.
Maesaroh, I., Wijayanti, S., & H, H. (2021). Identifikasi Zat Rhodamin B Pada Lipstik Yang Beredar Di Kecamatan Kuningan Kabupaten Kuningan. STIKes Muhammadiyah Kuningan, 6(1), 70-75.
Mujiyana, & Elissa, I. (2013). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Keputusan Pembelian Via Internet Pada Toko Online. Jati Undip, 8(3), 143-152.
Nafiq. U., Yuniarto, P, F., & Sulistyowati, Y., 2020, Analisis Kandungan Rhodamin B Pada Eyeshadow Yang Beredar Didaerah Kediri dan Nganjuk. Jurnal Mahasiswa Kesehatan, 1(2), 131-139.
Nanda, E. V., & Darayani, A. E. (2018). Analisis Rhodamin B pada Lipstik yang Beredar Via Online Shop Menggunakan Metode Kromatografi Lapis Tipis (KLT) dan Spektrofotometri UV-Vis. Sainstech Farma, 11(2), 17-20.
Notoatmodjo, S. (2012). Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Rachmawati, W., Damayanti, S., & A, &. M. (2017). Identifikasi Zat Warna Rhodamin B Pada Kosmetik Pemerah Pipi Dan Eye Shadow Dengan Metode KLT Dan KCKT. Jurnal Farmasi Galenika, 1(2), 71-77.
Riyanto. (2014). Validasi dan Verifikasi Metode Uji. Yogyakarta: Deepublish.
Rohmah, S. A., Muadifah, A., & & Martha, R. D. (2021). Validasi Metode Penetapan Kadar Pengawet Natrium Benzoat pada Sari Kedelai di Beberapa Kecamatan di Kabupaten Tulungagung Menggunakan Spektrofotometer UV-VIS. Jurnal Sains dan Kesehatan, 3(2), 120-127.
Rohyami, Y., Ratri, H. P., & Wihyarti. (2018). Validasi Metode Penentuan Rhodamin B dalam Contoh Saos Secara Spektrofotometri UV-Vis dengan Dua Variasi Pelarut. Indonesian Journal of Chemical Analysis, 01(01), 20-28.
Sa’ad, A. A., Fajar, D. S., & Alawiyah, T. (2019). Kandungan Rhodamin-B pada Sediaan Liptint yang Digunakan Mahasiswi STIKes Pelamonia. Media Farmasi Poltekkes Makassar, 15(2), 125-131.
Taupik, M., Mustapa, A. M., & Gonibala, S. (2021). Analisis Kadar Rhodamin B pada Blush-On Menggunakan Metode Spektrofotometri Uv-Vis. Indonesian Journal of Pharmaceutical Education (e-Journal), 1(2), 119-126.
Wulandari, S., Rahma, A. N., Wahyuni, S., & Lubis, B. (2022). Analisis Zat Warna Rhodamin B pada Liptint dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal Farmasi, 5(2), 184-191.
Yuniarto, P. F., & Maryam, N. R. (2019). Analisis Kandungan Rhodamin B pada Lipstik Yang Beredar Di Daerah Kediri. Jurnal Inovasi Farmasi Indonesia (JAFI), 1(1), 47-59.
Zarwinda, I., & Elfariyanti. (2020). Analisis Rhodamin B pada Cabai Merah Bubuk yang Dijual Di Pasar Beureunun dan Pasar Simpang Peut Nagan Raya Provinsi Aceh. Serambi Saintia Jurnal Sains Dan Aplikasi, 8(1), 23-29.
Published
2024-02-23
How to Cite
Putri, D., Qonitah, F., & Ahwan, A. (2024). Analysis of Rhodamine B Levels in Blush On Circulating Via Online Shops Using the TLC Method and UV-Vis Spectrophotometry. Sainstech Farma: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 17(1), 16-25. https://doi.org/https://doi.org/10.37277/sfj.v17i1.1731